Cindy Castillo onderscheidt zich in de orgelscène met programma’s die mogelijke cross-overs verkennen tussen het orgel en andere artistieke talen zoals elektronische muziek, poëzie, video… of met programma’s die, heel simpel gezegd, een vernieuwde kijk bieden op het orgelrepertoire.
Afgestudeerd aan de conservatoria van Brussel, Namen, Straatsburg en Parijs, winnaar van de Rotary, Vocation, Wernaers en Lacour Foundations, eerste prijs van de Nationale Axion Classics Competitie (Belfius), haar meesters waren Benoît Mernier, Jean Ferrard, Christophe Mantoux, Michel Bouvard en Olivier Latry. In 2008-2009 werd ze aangewezen als artist in residence in de Sapporo Concert Hall (Japan). Genoemd tot “Namuroise van het jaar 2024”, afdeling Erfgoed, is ze deze zomer 2025 associate artist van de Wallonië Festivals.
Cindy Castillo doceert orgel aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Muziek en Pedagogiek van Namen (IMEP) in het kader van het project OrgueStudio. Sinds 2023 is ze titulair curator en artistiek directeur van het nieuwe Thomasorgel in de Saint-Loupkerk in Namen.
Als zijn laatste discografische opnames zijn gewijd aan Belgische componisten of aan degenen die in België wonen, zoals César Franck, Joseph Jongen, Claude Ledoux, Jean-Pierre Deleuze, Pierre Slinckx en Maxime Denuc (voor de labels Musique en Wallonie, Paraty, Cyprès, Vlek), is zijn nieuwe album gewijd aan het muzikale aanbod van Johann Sebastian Bach (label Ricercar). Zijn album Fragments ontving in 2025 het Octaaf voor Hedendaagse Muziek.
In samenwerking met hedendaagse componisten bereidt ze zich voor op het creëren van partituren van Adrien Tsilogiannis, Alice Hebborn, Pierre Slinckx, Denis Bosse en Jean-Pierre Deleuze, solo of met haar bevoorrechte partners zoals de violist Frédéric d’Ursel of het Sturm und Klang-ensemble onder leiding van Thomas Van Haeperen.
Lab’Organetto is een project dat Cindy Castillo creëerde rond het draagbare orgel, een van de kleinste varianten van het orgel. Dit draagbare orgel is een echt nomadisch laboratorium en stelt allerlei soorten componisten in staat dichter bij het koningsinstrument te komen. Door de mogelijkheid van dynamisch windbeheer en het transporteerbare karakter ervan opent het nieuwe mogelijkheden voor verkenning. Na het ontvangen van partituren van Pierre Slinckx, Hampus Lindwall, Adrien Tsilogiannis, Jean-Pierre Deleuze, nam hij onlangs deel aan het creatieproject Chant du Monde, met vier handen gecomponeerd door Alice Hebborn en Pierre Slinckx.