biografie

Hartstochtelijk en compromisloos, uitzonderlijk begaafd en inspirerend, zo munt   Cindy Castillo uit op de internatonale orgelscène met programma’s die de kruisingen verkennen tussen het orgel en andere expressievormen zoals de dans, de video of de elektronische muziek. Zo bedacht ze « Offrande », waarin Carl Dreyers stomme film « De passie van Jeanne d’Arc » op orgel begeleid wordt aan de hand van Johann Sebastian Bachs « Das musikalische Opfer ». Of ook « À contre-courants » (Tegenstromen), waar samen met de videaste Lise Bruyneel een auditief en visueel avontuur ontwikkeld wordt rondom het koraal « An Wasserflüssen Babylon ».

Haar activiteiten als soliste hebben haar al van Tokio naar New York gevoerd alsook naar vele Europese landen, zonder Afrika te vergeten (Lubumbashi). Zo heeft ze ook gespeeld of zal ze dat eerlang doen in de reeks van Bozar en het festival Ars Musica (beide in Brussel), de Filharmonische Zaal van Luik, het Festival de Sablé en het Festival Toulouse les orgues (beide in Frankrijk), het Metropolitan Arts Center en de Suntory Hall (Tokio).

Cindy Castillo werkt graag in nauw contact met talrijke hedendaagse componisten;  zo werden er werken aan haar opgedragen door Claude Ledoux en Jean-Pierre Deleuze, twee componisten van wie ze de werken voor orgel en stem heeft opgenomen met Aurélie Franck. De CD met als titel « Fragments », verschenen bij het label Paraty in juli 2014, wordt reeds beschouwd als een must van de hedendaagse muziek met orgel en werd bekroond met de prijs « Octave de la musique contemporaine » in 2015.

Haar palmares vermeldt Eerste Prijzen aan de conservatoria van Brussel en Parijs, een Master in muziek van Namen en een specialisatiediploma van Straatsburg.   Haar meesters waren Benoît Mernier, Jean Ferrard, Christophe Mantoux, Michel Bouvard en Olivier Latry. Ze werd  laureaat van stichtingen als de Rotary Club, Vocatio, Wernaers en de Lacour, en behaalde de eerste prijs van de nationale wedstrijd Axion Classics 2000 (heden Belfius). Ook werd ze uitverkoren tot “Artist in Residence” aan de Sapporo Concert Hall in 2008-2009.

Naast haar activiteiten als uitvoerend musicus is Cindy Castillo bedrijvig als programmator en presentatrice bij Musiq3, de klassieke radiozender van de Franstalige gemeenschap in België. Ze doceert orgel, als collega van Benoît Mernier, aan IMEP ( Namen)  in het kader van een nieuw pedagogisch project dat « OrgueStudio »gedoopt werd. Tevens is ze titularis van het orgel van de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Brussel.

Lise Bruyneel, 2015